Actualidad

[editar plantilla]

El programa Gitanos de l’Est de FSG Catalunya [editar]

Més de 9 anys acompanyant a les famílies Rrom immigrades en el seu procés inclusió social

22 de Abril de 2015
FSG Barcelona

COMPARTIR
El programa Gitanos de l’Est de FSG CatalunyaEl projecte segueix avançant en el seu objectiu de treballar des d’una perspectiva integral amb les famílies Rroma/Gitanes immigrades a l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Presentem a continuació alguns dels indicadors d’intervenció fonamentals de l’any 2014.

En el Marc del Projecte Atenció i Acompanyament Social a famílies Roma/Gitanes procedents de l'est d'Europa.

El 2014 és el 9è any del Programa de Foment de la Inclusió Social de Famílies d’Ètnia Gitana Procedents de Països de l’Europa de l’Est (Programa Gitanos de l’Est) desenvolupat fonamentalment a Barcelona i la seva Àrea Metropolitana. La nostra intervenció es desenvolupa principalment en cinc àmbits: atenció bàsica, salut, educació, ocupació i habitatge. Aquests àmbits estan entrellaçats i interconnectats de tal forma que la intervenció pugui provocar canvis reals en la situació de moltes famílies Rroma.

Durant aquest 2014 hem atès 490 persones, amb diferents graus d’intensitat i dins dels diversos àmbits. En general estem parlant d’una migració de tipus familiar, i aquestes persones estan agrupades en 130 nuclis, que de vegades estan relacionats per lligams de parentiu conformant nuclis extensos més nombrosos, tot i que excepcionalment es tracta de persones aïllades o que hem atès individualment. La població que atenem és una població majoritàriament jove, amb més del 50% entre els 0 i els 18 anys. Entre els adults, la gran majoria es concentra en el segment dels 19 als 45, amb un segment molt minoritari de majors de 45 anys. Respecte a la distribució per sexe, la població atesa està pràcticament equilibrada en un 50/50%. Es tracta d’una població amb proporció significativa en una situació d’exclusió o de risc d’exclusió, amb fortes barreres documentals i legals per a accedir a drets fonamentals i amb un imaginari negatiu molt intens.

En molts casos, l’Equip de la FSG és el primer en detectar la presència o la mobilitat de noves famílies, a més de realitzar la primera avaluació de demandes i necessitats. En aquest fet influeixen diversos factors. D’una banda, ser un programa amb estabilitat temporal durant els darrers anys fa que sovint sigui un primer referent per a moltes famílies, que arriben de la mà d’altres que ja coneixem. D’una altra, les capacitats i l’experiència acumulada fa que l’apropament sigui més efectiu i ràpid, avaluant amb agilitat les possibilitats, necessitats i demandes de les famílies, així com contribuint a assessorar-les en un context que sovint desconeixen. La importància que es dona dins del programa a la detecció activa i el treball de carrer al territori, combinat amb una xarxa cada vegada més consolidada amb altres serveis i entitats, fa que molts dels casos presents a la ciutat ens arribin, amb una major o menor intensitat posterior de la intervenció. Finalment, conèixer de primera mà i de manera permanent els fluxos migratoris de les famílies Roma / gitanes de l’est esdevé un element clau del programa ja que ens ofereix una aproximació global del fenomen, i, ens permet també detallar la heterogeneïtat existent entre les pròpies famílies Roma. Aquesta metodologia cobra encara major sentit tant per incorporar la proximitat en la planificació i en l’acció, com per la seva orientació comunitària i cap a grups d’acció preferent o en situació de major vulnerabilitat (infants, joves, dones, etc.).

Aquesta importància de l’acompanyament social s’expressa en la proporció d’accions que realitzem, respecte al seu tipus: De les 1254 accions realitzades el 2014, 481 (un 38,35 %) van ser d’acompanyament a diferents tràmits o situacions, i en 192 casos es va tractar de visites domiciliàries o a espais públics o comunitaris.

Respecte als àmbits cal dir que tot i que la distribució bàsica de les accions no ha sofert canvis fonamentals en els darrers exercicis, hem notat molt l’increment de demandes relacionades amb l’atenció bàsica, tant pel context socioeconòmic (accés al mercat laboral, saturació de les activitats econòmiques marginals, etc.) com per la reducció o saturació de recursos destinats a les necessitats bàsiques, passant per la reducció de l’accés a prestacions socials (ja molt limitat prèviament per a aquesta població). Cal dir que a banda de la ocupació, l’habitatge, les accions comunitàries, etc., salut i educació segueixen concentrant al voltant de dos terços de la nostra intervenció. Entre els indicadors fonamentals en aquests àmbits es poden trobar: l’acompanyament a la matriculació de 50 infants (40 fora de termini), el seguiment de la escolarització de 120 infants, el manteniment de 2 espais de reforç escolar a primària i secundaria, la realització d’activitats d’oci educatiu, l’acompanyament en la tramitació de 62 Targetes Sanitàries (47 d’elles d’infants), l’acompanyament en 49 visites pediàtriques, el treball en el seguiment d’embarassos i en l’accés a mètodes anticonceptius i un llarg etcètera. A banda d’això, seguim fent una tasca de sensibilització i denúncia de situacions discriminatòries o de discrecionalitat en l’accés als drets fonamentals, un aspecte fonamental per seguir avançant en el ple reconeixement de la ciutadania per les famílies Roma immigrades.

Galería de Fotos

VOLVER A LA PÁGINA PRINCIPAL DE ACTUALIDAD
...

GITANOS.ORG

...

GITANOS EN LA PRENSA

El alumnado gitano en Secundaria
  • El alumnado gitano en Secundaria
  • VER MÁS