Actualidad

[editar plantilla]

Excursió d’estiu al Tibidabo, amb les famílies del Programa Gitanos de l’Est de FSG-Catalunya: molt més que una sortida [editar]

07 de Julio de 2015
Equip Gitanos de l'Est - Barcelona

COMPARTIR
Excursió d’estiu al Tibidabo, amb les famílies del Programa Gitanos de l’Est de FSG-Catalunya: molt més que una sortidaPer setè any ens esforcem per gaudir d’un espai diferent de relació amb les famílies i de celebració per la feina feta durant el darrer any, amb una sortida amb 120 participants del programa Gitanos de l’Est.

Aquesta sortida, que cada any fem al parc d’atraccions del Tibidabo (Barcelona), és molt més que una excursió o una activitat d’oci educatiu de les moltes que desenvolupem al llarg de l’any. Ho és tant per nosaltres com per les famílies participants, per moltes raons.

És, en primer lloc, un espai que ens apropa des d’una relació diferent. Els hem acompanyat i tractat de fer suport durant tot l’any, sovint en situacions molt dures. I tot i que sempre tenim cura de tenir una relació propera i de confiança –molt més enllà dels molts serveis i programes que poc trepitgen domicilis ni carrers-, aquest dia és diferent; és un dia de festa.

Segon, és també un espai de relació entre les pròpies famílies rrom, de diversos orígens, les nouvingudes i les que ja porten més temps a Catalunya; i també amb altres famílies gitanes (un any més ens van acompanyar famílies i joves participants al programa Promociona de Sant Roc) i persones que gaudeixen del parc. Finalment, és també una relació diferent amb el context, no basada en la subsistència, les barreres o el conflicte; potser per ser un lloc més amable que els barris, però de fet molt més a prop de situacions d’igualtat i més lluny de tots els incompliments dels drets fonamentals que per aquesta població encara estan lluny d’aturar-se.

En tercer lloc, la sortida sempre ens serveix per posar en valor el camí que estem fent plegats, els avenços de les pròpies famílies i els criteris socials i educatius que fem servir – i que continuem replantejant-nos - amb la nostra intervenció. De vegades això pren la forma d’haver de dir a una família que no pot venir, decisió que és molt dura també per a nosaltres, però que alhora forma part d’un posicionament necessari. Però, sobretot és un premi que ens donem, tots, i no per complir tal o qual punt del pla de treball, sinó simplement per ser capaços de millorar, de nou tots, i de seguir caminant plegats. És un punt d’arribada de tot el que hem fet durant l’any.

Finalment, el Tibidabo s’ha convertit ja en una tradició consolidada dins del Programa Gitanos de l’Est, que també ha aconseguit consolidar-se al llarg dels seus gairebé 10 anys d’existència. És una activitat esperada i demandada, que no es podria entendre sense tota la feina feta i el conjunt de demandes i necessitats que segueixen existint en la situació del col·lectiu. No passaran moltes setmanes abans de que algunes famílies comencin a demanar quant falta per la sortida de l’any vinent. Com sempre, els hi direm que tinguin paciència, que arribarà tard o d’hora, i que ara el que toca és gaudir del bon dia que vàrem passar fa poc i continuar treballant plegats, que hi ha molt a fer. Però de fet tenen raó: el pròxim Tibidabo sempre comença a gestar-se el dia següent d’aquest.

Galería de Fotos

VOLVER A LA PÁGINA PRINCIPAL DE ACTUALIDAD